rumianek właściwości w kosmetyce

Właściwości kosmetyczne rumianku

Rumianek ceniony jest od wieków za swoje właściwości kosmetyczne. Uznanie zyskał głównie ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i łagodzące. Dzięki temu na stałe zagościł w składzie medykamentów i kosmetyków. Ze względu na swoje delikatne i hipoalergiczne działanie rumianku używa się często jako składnik aktywny wielu kosmetyków do pielęgnacji. 

Rumianek właściwości kosmetyczne

Ta niepozorna roślina o białych płatkach kwiatowych stanowi doskonały ratunek dla skóry podrażnionej. Ponieważ zawiera witaminy z grupy B i C, delikatnie pielęgnuje, łagodzi podrażnienia i koi. Dlatego tak często rumianek jest jednym z głównych składników kosmetyków przeznaczonych do cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Znajdziemy go często także w kosmetykach dla dzieci. Kremy z rumiankiem zmniejszają obrzęk i odświeżają skórę. Dzięki temu staje się ona promienna i rozświetlona. 

Rumianek na włosy

Rumianek świetnie sprawdzi się przy pielęgnacji jasnych włosów. Jako składnik w szamponach ekstrakt rumiankowy koi skórę głowy oraz zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu i powstawaniu łupieżu. Ponadto dzięki składnikom mineralnym taki produkt wyraźnie odżywia cebulki włosów, nadając kosmykom blasku i elastyczności. Dzięki temu fryzura jest miękka w dotyku, a włosy bardziej podatne na stylizację. Szampon rumiankowy zdecydowanie powinien stać się najlepszym przyjacielem każdej blondynki. Wzmacnia i regeneruje włosy, dokładnie oczyszcza i podkreśla piękny, jasny kolor. Ponadto koi podrażnioną skórę głowy, wpływając dodatnio na jej stan. Ponieważ rumianek ma właściwości rozjaśniające, powinien być stosowany przez osoby o blond włosach. Regularne stosowanie szamponu z rumiankiem może rozjaśnić Twoje naturalne włosy nawet o dwa tony.

Kosmetyki z rumiankiem w pielęgnacji skóry

Właściwości kojące rumianku z powodzeniem wykorzystywane są w pielęgnacji cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Wysoka zawartość składników przeciwzapalnych i bakteriostatycznych sprawia, że jest wręcz idealnym dodatkiem w kosmetykach dla osób z różnymi problemami skórnymi – stanami zapalnymi, podrażnieniami i alergiami. Dzięki dużej zawartości witaminy C rumianek skutecznie zwalcza wolne rodniki przyczyniające się do starzenia się skóry. Rumianek to także świetny sposób na pozbycie się trądziku i blizn potrądzikowych. Ponieważ zapobiega rozwojowi bakterii oraz przyspiesza gojenie ran, niweluje widoczność blizn po trądziku oraz działa jako łagodzący kompres na owrzodzenia.

Zastosowanie naparu z rumianku

Rumianek pospolity to zioło o wszechstronnym dobroczynnym wpływie na nasze ciało. Stosuje się go zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Napary z rumianku pije się podczas niestrawności i na lepsze trawienie. Przemywanie oczu takim rumiankowym naparem dobrze wpływa również w zapaleniu spojówek. 

Jeśli mamy problemy z zasypianiem picie herbatki rumiankowej wyciszy nas i uspokoi, pomagając w zasypianiu. Ponadto napar usunie ból – przede wszystkim bóle brzucha, ale stosuje się go także w migrenach. Poleca się również picie rumianku przy anginie i stanach zapalnych gardła.

Rumianek główne właściwości:

  • Działa przeciwzapalnie i łagodząco
  • Koi podrażnienia, poparzenia i zmniejsza obrzęk
  • Delikatnie oczyszcza i pielęgnuje skórę
  • Wzmacnia włosy
  • Podkreśla jasny kolor włosów
  • Ujędrnia skórę
  • Zmniejsza widoczność przebarwień i blizn

Wypróbuj kosmetyki z rumiankiem i przekonaj się sama o jego niesamowitych właściwościach.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart