Darmowa wysyłka od 400 zł
  Realizacja zamówienia w 24h!
  • Twój koszyk jest pusty!

Kosmetyczne właściwości chmielu

Chmiel zwyczajny to roślina należąca do rodziny konopiowatych. Od wielu lat wyciąg z szyszek chmielu znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Poznaj liczne kosmetyczne właściwości chmielu.

Chmiel zwyczajny to bogactwo fitohormonów, mających korzystny wpływ na metabolizm skóry. Stymuluje produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego oraz regeneruje naskórek. Kosmetyki z chmielem działają przeciwstarzeniowo i odmładzająco. Regularne stosowanie produktów z wyciągiem z chmielu pozwoli skórze zachować doskonałą elastyczność, jędrność i młody wygląd. Ujędrniające działanie chmielu sprawia, że znajdziemy go także w skutecznych kosmetykach antycellulitowych.

Chmiel na ratunek skórze wrażliwej

Chmiel wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu często dodawany jest jako podstawowy składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry łojotokowej, skłonnej do trądziku. Produkty z chmielem łagodzą podrażnienia i stany zapalne skóry. Świetnie sprawdzają się przy pielęgnacji skóry wrażliwej i przy trudno gojących się ranach.

Chmiel na włosy

Ekstrakt z chmielu sprawdza się również jako rewelacyjny kosmetyk do włosów. Przede wszystkim pielęgnuje delikatną skórę głowy, dlatego często zalecany jest przy łupieżu i świądzie skóry głowy. Kosmetyki z chmielem wzmacniają włosy i zapobiegają ich wypadaniu. Warto sięgnąć po szampon z chmielem w przypadku nadmiernie przetłuszczających się włosów. Po myciu w takim szamponie włosy szybko staną się miękkie, puszyste i dogłębnie oczyszczone.

Naturalne kosmetyki z chmielem można bezpiecznie stosować na skórę całego ciała. Nadają się nawet dla osób ze skórą skłonną do podrażnień. Warto korzystać z dobrodziejstw natury.